Na het kopen van de zonnepanelen, is het tijd om te profiteren. Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Eventueel vuil wordt namelijk vaak vanzelf weg gewassen door de regen. Wel is het verstandig om de zonnepanelen minstens 1 keer per jaar te controleren op vuil of beschadigingen en ze, indien nodig, schoon te maken met water en een zachte bezem of spons. Kunt u er slecht bij? Schakel dan een specialist in voor het schoonmaken van de zonnepanelen om vervelende ongelukken te voorkomen.

Hoewel zonnepanelen dus nauwelijks onderhoud nodig hebben, is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de levensduur van uw omvormer lager ligt dan die van de zonnepanelen. Dit betekent dat u de omvormer na zo’n 10 tot 12 jaar zal moeten laten vervangen.

Onderhoud is belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven, zoals bladeren of stof. Als dit vuil blijft zitten, kan dit namelijk een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen door vuil wel 2% tot 3% aan rendement verliezen. Zorg er daarom voor dat uw zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. Ook is het belangrijk om uw zonnepanelen af en toe te inspecteren, of te laten inspecteren, op eventuele beschadigingen of defecten. Hiervoor zorgt u niet alleen voor een hoog rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Spring naar werkbalk