De werking van een zonneboiler is makkelijker dan het wellicht lijkt. De zonneboiler bestaat uit 3 onderdelen:

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

De zonnecollector wordt op het dak geplaatst en vangt het zonlicht op. Het zonlicht wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. In de zonnecollector zit een vloeistof dat een warmte kan behalen van wel 90 graden Celcius. Deze warme vloeistof wordt via een buizensysteem doorgestuurd naar een met leidingwater gevuld voorraadvat. Het vloeistof warmt het leidingwater op en wanneer de vloeistof afgekoeld is, wordt het weer naar de zonnecollector gepompt om opnieuw op te warmen. De voorraadvat houdt ondertussen het leidingwater warm, tot wanneer u het wilt gebruiken. Het water wordt verwarmd tot minstens 60 graden Celcius. Wanneer er niet genoeg zonlicht beschikbaar is om het water tot deze temperatuur te verwarmen, komt de naverwarmer aan bod. In veel gevallen kan de cv-ketel dienen als naverwarmer, mits deze voorzien is van een Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler).

Warm water en verwarming?

De meeste soorten zonneboilers zorgen enkel voor warm sanitair water. Wilt u naast warm water, de zonneboiler ook gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Dan kunt u het beste kiezen voor een zonneboilercombi. Deze zonneboiler wordt gebruikt voor het verwarmen van water én de woning. De zonneboilercombi werkt het beste bij lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Ook kunt u eventueel kiezen voor de cv-zonneboiler. Bij een cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler, waardoor de zonneboiler werkt als een soort voorverwarmer van uw cv-ketel. Ook dit kan een grote bijdrage leveren aan een vermindering van de stookkosten.

Plaatsing

Als u een zonneboiler heeft, dan wilt u hier natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie mee opwekken. Een zonneboiler werkt het beste wanneer deze goed wordt geplaatst. De zonnecollector op het dak moet zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Om hier rekening mee te houden, is een zonnecollector gericht naar het zuiden en in een hellingshoek van 36 graden het beste. Daarnaast is het verstandig om te zorgen dat de zonnecollector zo min mogelijk schaduw vangt van bijvoorbeeld bomen, huizen of gebouwen.

Spring naar werkbalk